Koelkast met een draaiknop Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
Koelkast standen: 1 tot 7 & 1 tot 5
Als jouw koelkast geen digitaal display heeft, heb je vaak een draaiknop met koelkast standen 1 tot 7 of 1 tot 5. Hoe hoger de koelkast stand, hoe kouder de temperatuur. 60% van de maximale koelkracht is meestal de ideale koelkast temperatuur.
De temperatuur in de koelkast
Om te zorgen dat eten en drinken goed blijft en bacteriën en schimmels weinig kans krijgen, is het beste om de koelkast op 3 of 4 graden Celsius te zetten. Volgens een onderzoek uit 2021 van Het Voedingscentrum zet 1 op de 4 huishoudens de koelkast te warm.
Maar op welke stand moet je de thermostaat nou zetten? Als vuistregel kun je aanhouden dat je de thermostaat instelt op ongeveer 60% van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de knop dus tot 4, een thermostaat met 5 standen zet je op 3. Dit stel je afhankelijk van de buitentemperatuur bij.
Wat je wel kunt aanhouden is: hoe hoger de stand, hoe meer die koelt. De beste temperatuur om je etenswaren te bewaren, is 4 °C. Als je je koelkast op een lage temperatuur zet, dan bederven producten minder snel en ook ziekteverwekkers groeien nauwelijks. Veel nieuwere koelkasten hebben een display met de temperatuur.
Plaats de thermostaat op minstens anderhalve meter en maximaal 2 meter boven de vloer in het midden van een binnenmuur in de woonkamer voor de meest nauwkeurige metingen.
IJs in de koelkast, hoe ontstaat het? Ijs in de koelkast is vrij normaal. Wanneer de lucht wordt gekoeld in de koelkast kunnen de koelelementen ervoor zorgen dat het vocht in de koelkast bevriest, de condens die je ook wel ziet in de koelkast vriest aan.
Bevroren druppels aan de achterwand van de koelkast zijn normaal. Een dikkere laag ijs vormt door een defect koelsysteem of als de deur niet goed sluit.
Een temperatuur van 4 graden Celsius is het beste om je etenswaren in je koelkast te bewaren. Bij een temperatuur van 4 graden Celsius zijn de meeste vleeswaren namelijk het langst houdbaar.
Volgens het Voedingscentrum (en andere voedingsexperts) is de ideale temperatuur voor een koelkast 4°C. Bij die temperatuur wordt de groei van ziekmakende bacteriën en schimmels het meest geremd. Bij 4 °C vermenigvuldigt listeria zich bijvoorbeeld half zo snel als bij 7 °C.
Het is normaal dat de achterwand of zijwanden warm worden rond het afvoerkanaal. Dit komt omdat het verwarmingselement voor het automatisch ontdooien zich daar bevindt. Zolang er geen zichtbare tekenen zijn van verschroeiing en de temperatuur in de koelkast normaal is, is er geen reden om zich zorgen te maken.
In de koelkast is de temperatuur niet op elke plaats gelijk.
Onderaan de koelkast is het vaak een paar graden kouder dan aan de bovenkant. In de groentelades is het dan weer iets warmer doordat de glasplaat er boven de koude tegen houdt. Hier is de vochtigheidsgraad ook het hoogst.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Je koelkast moet tussen de 3°C en 4°C zijn. Niet elke koelkast is met graden in te stellen, dit verschilt per apparaat. Sommige koelkasten hebben de standen nummers gegeven van bijvoorbeeld 1 t/m 5.
Condens of ijs in je koelkast is normaal. Condensatie slaat neer op de achterwand van de koelkast, waar de verdamper zit. Zodra de compressor aanslaat en de verdamper begint te werken, kan deze zo koud worden dat de condensdruppels tijdelijk bevriezen.
Oorzaak condens in de koelkast
Condens ontstaat vaak tegen de achterkant van de koelkast. De koelelementen van een koelkast bevinden zich in de achterwand. Condens ontstaat doordat de koelkast regelmatig wordt geopend en gesloten. Dit brengt temperatuurverschillen met zich mee, welke condens veroorzaken.
IJsvorming koelkast verwijderen
Het ontdooien van dit ijs kan best wat tijd kosten. Om dit proces te versnellen kan je in de koelkast een bak met heet water zetten, hiermee zorg je er namelijk voor dat het ijs door de warme lucht sneller smelt.
Via het afvoergootje loopt het naar een opvangbak. Deze opvangbak hoeft niet geleegd te worden, want door de warmte van de motor verdampt dit water vanzelf weer. Als ergens iets niet naar behoren functioneert, kan dit de oorzaak zijn van het water onderin de koelkast.
Kou uit de vloer tegengaan
Als je een kruipruimte hebt is dat meestal de koudste plek in huis. Omdat het daar vaak ook vochtig is, zorgt het nog sneller dat de warmte uit je huis verdwijnt. Je woning kan wel 15% van de warmte via de vloer verliezen. Daarom is het belangrijk om je vloer of kruipruimte goed te isoleren.
Sommige installateurs zeggen dat u de thermostaat 's nachts niet ter ver moet terugzetten. Volgens Van Meegeren klopt het dat uw huis meer energie nodig heeft om op te warmen. “Maar dat weegt niet op tegen de besparing die u 's nachts realiseert door uw verwarming op 15 graden te zetten.”