Kurksmaak. De meest voorkomende fout is dat jouw wijn een kurksmaak heeft. Deze is meestal makkelijk te herkennen aan de muffe en chemische geur die doet denken aan champignons en nat karton. Daarom is ruiken aan je wijn voor het drinken altijd aan te raden.
Tannines: Bij rode wijnen kunnen tannines helpen bepalen of de wijn nog goed is. Voelen ze ruw en onaangenaam, dan kan de wijn te oud zijn. Afdronk: Een goede wijn heeft een aangename, langdurige afdronk. Een korte, onaangename afdronk kan een indicatie zijn dat de wijn niet meer op zijn best is.
Je herkent een geoxideerde wijn aan een scherpe geur zoals beurse appels en de wijn is (deels) bruin verkleurd. Sommige wijnen horen oxidatief te zijn (denk aan sherry of marsala) maar in een goede witte of rode wijn is dit een fout.
Een bedorven wijn verliest vaak zijn karakteristieke fruitige aroma's en wordt vervangen door geuren die doen denken aan azijn, rottend fruit of zelfs aan vochtige en aardse elementen zoals schimmel. Deze verandering is een duidelijk teken dat er iets mis is.
Geoxideerde wijn verliest z'n frisheid en heeft een bruinige kleur of waas. De smaak is sherryachtig en de wijn kan naar gekookte groenten ruiken. Langer geoxideerde wijn gaat naar azijn smaken. Rode wijn heeft minder last van oxidatie dan witte wijn omdat rode wijn meer tannine bevat.
Pas wanneer de oxidatie er ook voor zorgt dat de geur van de wijn veranderd is, is dit een teken van een slechte wijn. Na een te lange tijd zal de wijn de geur en smaak hebben van een zuur sapje.
Ja, je kunt geoxideerde wijn drinken . Het is niet gevaarlijk om te consumeren, het heeft alleen een onaangename smaak. Het drinken van geoxideerde wijn is niet anders dan het consumeren van platte frisdrank of oud brood. De chemische samenstelling is lichtjes veranderd, maar er zijn geen verbindingen toegevoegd die zouden verhinderen dat je een glas zou kunnen drinken.
Stel je hebt in het verleden wijn gedronken, die bijvoorbeeld al langer dan 5 dagen geopend in de koelkast stond? Maak je dan geen zorgen! In principe kun je bedorven wijn vergelijken met de smaak van azijn. Dus naast de zure smaak zal het drinken ervan je verder geen kwaad doen.
Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren. Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru's kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden. Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren, echte goede dessertwijnen wel tientallen jaren.
Een geopende fles rode wijn kunt u tot 3 dagen na openen nog drinken, wanneer het een soepele rode wijn is adviseren we om het niet langer dan 2 dagen te laten liggen. Daarbij is het wel verstandig om het op een donkere plek te bewaren met een kurk erop. Een ongeopende fles rode wijn kunt u gemiddeld 3 jaar bewaren.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Kurksmaak, in wetenschappelijk jargon trichlooranisol of TCA genoemd, is het gevolg van een chemische verbinding tussen een schimmel die voorkomt in de kurk bast of op de plek waar de wijn wordt gemaakt, en de wijn in de fles.
Je herkent de TCA schimmel in een wijn vooral aan de geur.De wijn heeft een nare, muffe geur van een natte krant, van een kurk (vandaar 'kurk') of een ongewassen hond. Die nare geur kan heel sterk zijn. Een wijn met veel TCA schimmel hoef je niet eens te proeven, je ruikt het meteen.
Bij een wijn die last heeft van kurk zal de wijn over het algemeen muf ruiken. De wijn heeft dan helemaal geen geur van fruit of kruiden meer. Mocht je het toch aandurven om deze wijn te proeven dan smaakt deze vaak naar kurk, is erg bitter en stroef.
Om als pro te gaan wijn proeven, moet je kunnen beoordelen of een wijn kwaliteit heeft, ongeacht of het wel of niet je smaak is. Neem een kleine slok en laat deze door de hele mond gaan.Slurp wat lucht naar binnen of kauw op de wijn om de smaakpapillen van de tong te activeren.
Helder of troebel. Een heldere wijn duidt vaak op een goede kwaliteit. Een troebele wijn kan wijzen op fouten (defecten) of slechte bewaring van de wijn. Let wel op dat sommige natuurwijnen bewust ongefilterd zijn omdat er vaak producten worden toegevoegd om de wijn te filteren of klaren.
Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd. Bij rode wijn is de smaak na 1 dag al niet meer lekker. Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is.
Zodra een fles wijn is geopend, verandert de bewaartijd drastisch. De meeste rode en witte wijnen blijven na opening nog 3 tot 4 dagen goed, mits goed afgesloten en in de koelkast bewaard. Ja, ook een geopende fles rode wijn kan je best in de koelkast zetten, hier blijven de smaak en aroma's beter behouden.
Hoewel wijn bepaalde voordelen kan hebben, mogen we niet vergeten dat rode wijn alcohol bevat. Alcohol is een stof die zelfs bij matig gebruik kan bijdragen aan het ontstaan van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder leverziekte, een verhoogde bloeddruk en zelfs bepaalde soorten kanker.
Wanneer een wijn slecht is geworden door dat hij te lang open is geweest, krijgt hij een zure smaak, een smaak die in de buurt komt van azijn en een scherp gevoel in je neusholtes achter laat zoals bijvoorbeeld mierikswortel ook kan doen.
Het goede nieuws is dat slechte wijn misschien onaangenaam smaakt, maar dat het waarschijnlijk geen ernstige schade veroorzaakt. Wijn die is bedorven, smaakt over het algemeen zuur, flauw of vreemd. Het drinken van bedorven wijn zal je geen voedselvergiftiging bezorgen , maar het zal zeker geen plezierige ervaring zijn.
Hoe u het kunt zien: Geoxideerde wijnen verliezen hun helderheid, zowel in kleur als in smaak . Dieprode wijnen worden bruinoranje van kleur en hebben een vreemd azijn-en-gekarameliseerde-appel-kenmerk. Overigens zijn witte wijnen veel gevoeliger voor oxidatie dan rode wijnen, omdat de hogere tanninegehaltes van rode wijnen als een buffer fungeren.
De smaak kan achteruit gaan, er kan bezinksel ontstaan en de drank kan troebel worden. Heldere alcoholische dranken en vooral die met een hoog alcohol percentage zijn bijna onbeperkt houdbaar. En sommige dranken, bijvoorbeeld wijn en cognac, gaan na verloop van jaren juist beter smaken.
Geoxideerde wijn kan niet worden gerepareerd . Het is de moeite waard om op te merken dat sherry wordt geoxideerd als onderdeel van het proces van het maken van sherry, dus misschien kun je dat proces volgen om de geoxideerde wijn te "redden". Het beste advies is om het weg te gooien en ervoor te zorgen dat het in de toekomst niet oxideert. Google hoe je wijn kunt bewaren en laten rijpen.
Wijnoxidatie treedt op wanneer de wijn wordt blootgesteld aan te veel zuurstof. Volledig geoxideerde wijnen worden bedorven en worden niet langer als drinkbaar beschouwd. Het oxidatieproces treedt op wanneer de wijn wordt blootgesteld aan lucht, waardoor een reeks chemische reacties wordt geactiveerd die alcohol omzetten in acetaldehyde .