Voor kinderen boven de 12 jaar en volwassenen zijn (smeer)leverworst en paté weekkeuzes. De veilige hoeveelheid per dag loopt langzaam op naar de veilige hoeveelheid voor volwassenen (3.000 microgram per dag). Producten van rauw vlees, zoals filet américain, ossenworst, carpaccio of niet-doorbakken tartaar.
Staan er toastjes filet americain of plakjes ossenworst op tafel? Het is beter om een baby, peuter en jonge kleuters dit niet te geven. Dit vlees is namelijk rauw. Omdat de weerstand van jonge kinderen nog in opbouw is, en ze er misschien nog niet goed op reageren, kun je dit beter even laten staan.
Vis: geef geen rauwe of voorverpakte gerookte vis. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Vlees: in rauw vlees zitten ziekmakende bacteriën. Je kunt je kind daarom beter geen rauw vlees geven, zoals ossenworst, filet americain, carpaccio of niet-doorbakken tartaar.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven. Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor.
Al het onbewerkt vlees dat in de Schijf van Vijf staat is geschikt voor je baby, dreumes of peuter. Dat is bijvoorbeeld kipfilet of kalkoenfilet. Bewerkt vlees, zoals boterhamworst, gekookte ham, ontbijtspek en snijworst, staat niet in de Schijf van Vijf.
Start met 1 eetlepel mager vlees per dag.Verhoog dit geleidelijk aan tot ongeveer 25 g per dag. Op 1 jaar is dit voldoende. Zet orgaanvlees zoals lever en niertjes niet vaker dan 1 keer per 2 weken op het menu.
Geef je dreumes of peuter tussendoor alleen producten uit de Schijf van Vijf zoals fruit, groente of wat volkorenbrood. Er is een groot aanbod aan kinderkoekjes, snoepjes of sapjes voor tussendoor. De meeste van deze tussendoortjes voor kinderen zijn niet gezond.
Rauwe of voorverpakte gerookte zalm kun je beter nog niet geven aan baby's tot 1 jaar. Baby's zijn extra gevoelig voor de ziekmakende bacteriën die hier in kunnen zitten.
Sinds een aantal jaren wordt het eten van kaas afgeraden voor kinderen onder de 4 jaar. Maar waarom wordt het eten van kaas afgeraden voor kleine kinderen? Het eten van kaas wordt afgeraden vanwege de hoge hoeveelheid zout, wat de nieren van jonge kinderen niet goed kunnen verwerken.
Is tonijn gezond voor kinderen? Verse tonijn kun je aan het dieet van je baby toevoegen vanaf de leeftijd van 2 jaar. Tonijn is een vis met veel kwik, wat betekent dat hij veel van dit giftige zware metaal bevat, waarvoor baby's het meest kwetsbaar zijn.
Bij besmetting met de EHEC-bacterie kan de diarree eerst waterig zijn en na 1 tot 3 dagen overgaan in een diarree met bloed. Er kunnen ook buikkrampen zijn en soms moet men braken. De klachten duren 2 tot 9 dagen (gemiddeld 4 dagen) en gaan over het algemeen vanzelf over.
Smeerkaas en yoghurt
En vanaf wanneer mag mijn baby kaas eten? Wel, je kan je kleintje vanaf 12 maanden beide voedingsproducten geven. Maar haal nog niet meteen de blauwe kaas of harde Gouda kaas boven voor je baby, kies liever een zachte verse kaas.
nieuws Filet américain en alle (half)rauwe vleeswaren (zoals carpaccio, gehakt, rood gebakken biefstuk of hamburger...) worden afgeraden voor baby's en kleine kinderen omdat ze ziektekiemen (zoals Listeria en Salmonella) en parasieten (zoals lintworm) kunnen bevatten.
Rauw kippenvlees kun je niet eten. Rauw varkensvlees zou ook te veel bacteriën bevatten. Bij filet americain wordt daarom voor rauw rundvlees gekozen. Veilig te consumeren, mits de uiterste hygiënemaatregelen in acht genomen worden.
Wat zijn de risico's van het eten van rauw vlees voor kinderen? Om welke bacteriën gaat het? Rauw voedsel niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 5: vlees, melk, kaas, vis... Rauw voedsel dat niet wordt aanbevolen voor kinderen van 6 tot 10 jaar: vlees, melk, kaas, enz.
Welke kazen mag je wel eten? Denk aan gepasteuriseerde kazen zoals geitenkaas, feta, mozzarella of gepasteuriseerde brie. Deze kazen zijn niet van rauwe melk en dus wel veilig om te geven.
Rauw vlees (zoals bv. rauw gehakt en filet americain) kan besmet zijn met bacteriën. Kinderen kunnen hier ziek van worden. Gehakt wordt gemaakt van minderwaardig vlees (spieren en vet) waaraan zout en soms kruiden zijn toegevoegd.
Als je kind 8 maanden is, kun je hem weleens een plakje kaas geven, maar zachte kazen zoals brie zet je maar beter niet op het menu. Alle kazen die gemaakt worden met rauwe melk (denk bijvoorbeeld ook aan camembert) kunnen namelijk de listeriabacterie meedragen.
Gepaneerde vis (zoals vissticks en kibbeling) is een minder goede keuze. Ze zijn gemaakt van magere vis en door het krokante jasje zuigen ze bij het bakken of frituren veel vet op.
Niet geschikt voor baby's zijn maatjesharing, ansjovis, gerookte vis, schaal- en schelpdieren (garnalen, oesters, mosselen, enz.). Omwille van mogelijke contaminatie met methylkwik beperk je het gebruik van verse tonijn voor je baby tot max. 1 keer per week.
Je kind heeft ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag nodig, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch ( zie de dagmenu's). Je kunt brood bij het ontbijt afwisselen met een keer havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Is banaan gezond voor kinderen? De meningen over bananen kunnen verschillen, maar bananen zijn eigenlijk een heel gezond voedsel dat je zeker veilig aan je baby kunt geven. Het is een geweldige bron van kalium en vezels en draagt, ondanks sommige gangbare opvattingen, niet bij tot gewichtstoename.