Schuim 100 tot 130 ml melk op. Laat de melk niet koken. Zet een espresso naar keuze. Voeg de warme melk aan de espresso toe en klaar is je flat white.
Een flat white is een koffievariatie die bestaat uit sterke espresso, warme melk en een dunne laag microschuim. Het is hierbij belangrijk dat het schuim heel fijn is, niet te droog is en er weinig tot geen bubbels in zitten. Dit zorgt voor een zachte textuur, wat de flat white perfect laat smaken.
Het verschil tussen een cappuccino en een flat white
Beide koffiesoorten maken gebruik van opgeschuimde melk en espresso, maar het grote verschil zit in de verhoudingen van espresso en melk. Een flat white maak je met een dubbele espresso en voor een cappuccino gebruik je een enkele.
Wat is een flat white coffee? De flat white coffee is een op espresso gebaseerde koffiedrank vergezeld van gestoomde melk en microfoam . Dit microfoam bestaat uit gestoomde melk die zachtjes wordt doordrenkt met lucht. Dit resulteert in zijdezachte, getextureerde melk met kleine luchtbelletjes.
De flat white wordt geserveerd in een 6oz of 8oz kopje, terwijl de latte meestal wordt geserveerd uit een 8oz – 16oz kopje. De flat white wordt altijd gemaakt met een dubbele shot espresso, wat betekent dat de verhouding espresso tot melk altijd kleiner is , wat zorgt voor een sterkere en rijkere smaak.
Voor de perfecte Flat White gebruik je 100 – 130 ml melk, verwarm deze maar zorg ervoor dat de melk niet te heet wordt! Gebruik eventueel een melkopschuimer. Om ervoor te zorgen dat het schuim fluweelzacht wordt en weinig belletjes bevat, kun je een met het melkkannetje een paar keer stevig op het aanrecht tikken.
Calorie- en vetgehalte
Latte: Een latte gemaakt met volle melk heeft ongeveer 190 calorieën en 10 g vet. Cappuccino: Een cappuccino gemaakt met volle melk heeft ongeveer 120 calorieën en 6 g vet. Flat White: Een flat white gemaakt met volle melk heeft ongeveer 140 calorieën en 7 g vet .
Wat is dan het verschil tussen een flat white en koffie verkeerd? De verhouding tussen koffie en melk. Zo heeft de flat white een dun laagje microschuim over de dubbele ristretto. Maar een koffie verkeerd bevat koffie en warme melk in gelijke hoeveelheden.
Barista's en koffieliefhebbers over de hele wereld hebben unieke versies van dit fluweelzachte drankje, maar hier beschrijven we de traditionele manier om Flat Whites te maken. In de kern bestaat een Flat White uit een derde espresso of ristretto (enkele of dubbele shot) en twee derde gestoomde melk .
De flat white bestaat uit een deel sterke espresso, een deel gestoomde melk en een laagje melkschuim. Zorg ervoor dat de flat white 2,5 keer zoveel melk bevat als espresso. Je hebt zo'n 50 ml espresso nodig en ongeveer 130 ml melk.
De oorsprong ervan zou liggen in Sydney, Australië, bij Moors Espresso Bar, waar eigenaar Alan Preston de drank creëerde en in 1985 de term flat white bedacht . Volgens hem waren klanten de luchtige cappuccino's zat en zochten ze naar een espresso met dunnere melk en minder schuim.
De standaard verhouding voor een Americano is 30 ml espresso en 30 ml (heet) water. Bij de originele Americano wordt het glas met heet water en de espresso afzonderlijk geserveerd. Voor een sterkere smaak voeg je minder water toe.
Hier is een kleiner, dunner microschuim nodig. De gestoomde melk moet een lichtere textuur hebben zonder grote luchtbellen en slechts 5 mm schuim op de koffie creëren als deze eenmaal is uitgeschonken. Om dit te krijgen, stoomt u ongeveer 2-4 seconden voordat u het tik-op-tafel-gedeelte uitvoert.
Je hebt waarschijnlijk wel eens een flat white besteld of op zijn minst geproefd. Dit is een sterk koffiedrankje met gestoomde melk. Het wordt gemaakt met een shot espresso (vaak een dubbele), een kleine hoeveelheid gestoomde melk en een dunne laag microschuim.
Je kunt ook een flat white maken door melk op het fornuis te stomen of door een melkstoomapparaat te gebruiken en espresso te zetten met een Aeropress, Moka pot of French press koffiezetapparaat . Houd er rekening mee dat het niet precies hetzelfde zal zijn als een flat white van je favoriete koffieshop, maar het zal nog steeds lekker zijn.
De redacteur van Caffeine magazine zegt dat flat whites niet duurder zijn om te produceren dan andere koffies, maar dat ze wel meer vaardigheden vereisen om ze goed te maken – waardoor de iets hogere prijs een eerlijke deal is. Callow vertelt The Telegraph dat een goede flat white gemaakt moet worden met melk die gestoomd is tot een 'microfoam'.
Wat is het verschil tussen een flat white en een latte? De flat white is sterker vanwege de verhouding koffie/melk . Een latte wordt geserveerd met gestoomde melk, en een laag opgeschuimde melk erbovenop. De flat white heeft ook een laag gestoomde melk erbovenop, maar dit is een veel dunnere, 'platte' laag.
Afhankelijk van de grootte en ingrediënten bevat een flat white 80 tot 150 calorieën . Een typische flat white van 250 ml bevat ongeveer 100 calorieën, terwijl een kleinere portie van 175 ml ongeveer 80 calorieën bevat. Over het algemeen bevatten flat whites minder calorieën dan een latte, omdat ze meestal minder melk bevatten.
Volgens Groenenberg is het antwoord op de vraag duidelijk: nee, koffie helpt je niet bij het afvallen. "Misschien val je wel af als je normaal veel frisdrank drinkt dat veel calorieën bevat vervangt door een kopje koffie zonder calorieën."
De onzichtbare ingrediënten van de mokka
Gemiddeld bevat de drank 25,6 gram suiker, 183 calorieën en ongeveer 105 mg cafeïne . Door alternatieve melksoorten te kiezen, zoals kokos-, soja- en amandelmelk, kan de drank iets minder dikmakend zijn, maar net zo lekker.
De Americano is groter in volume dan een espresso, waardoor jij langer van jouw kopje kunt genieten. Waar komt de Americano vandaan? Haar naam heeft de Americano te danken aan het brouwsel dat Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog in Italië dronken.
Een traditionele Latte wordt geserveerd in een 8oz-kopje. Sommige cafés bieden ook grotere maten aan, meestal in de regio van 10-12oz-kopjes. Een Flat White wordt echter geserveerd in een 5-6oz-kopje en dit kopje wordt als 'standaard' gebruikt. Er is geen sprake van een Flat White!
Waarom heet het een flat white? De naam “flat white” komt van de dunne laag microfoam bovenop de koffie. In tegenstelling tot de dikke schuimlaag van een cappuccino is het schuim bij een flat white vlak, waardoor de melk glad en romig blijft. Dit zorgt voor een subtiele, zijdezachte afwerking.