Ontdooien in de koelkast De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Het Voedingscentrum adviseert eten buiten de koelkast en vriezer niet langer dan 2 uur te bewaren.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Bewaar de maaltijd na het ontdooien nog maximaal 48 uur in de koeling. Leg een (deels) ontdooide maaltijd nooit opnieuw in de vriezer. Heb je de maaltijd niet binnen 48 uur gebruikt, gooi de maaltijd dan weg.
Ja. Het is veilig om bevroren restjes op te warmen zonder ze te ontdooien, hetzij in een pan of magnetron (in het geval van soep of stoofschotels) of in de oven of magnetron (bijvoorbeeld ovenschotels en combinatiemaaltijden) . Opwarmen duurt langer dan wanneer het eten eerst ontdooid is, maar het is veilig om te doen als de tijd kort is.
Bij het ontdooien van bevroren voedsel is het het beste om vooruit te plannen en het in de koelkast te laten ontdooien, waar het op een veilige, constante temperatuur blijft — 40 °F of lager. Er zijn drie veilige manieren om voedsel te ontdooien: in de koelkast, in koud water en in de magnetron . Heb je haast? Het is veilig om voedsel te koken vanuit de bevroren toestand.
Risico op voedselinfectie
Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur.
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Handmatig de vriezer ontdooien
Zet de vriezerdeur gewoon open en laat het ijs 's nachts smelten terwijl je handdoeken het water opzuigen . Verplaats 's ochtends de overgebleven stukken ijs naar de gootsteen om het verder te laten smelten. Droog alles af met schone handdoeken en je bent klaar!
En dat is precies wat er gebeurt wanneer je: een maaltijd bereidt, af laat koelen, in de vriezer zet, ontdooit en weer opwarmt. ð· Dat kun je veilig één keer doen. Maar bij een tweede keer krijgen bacteriën te veel kans om te groeien. En daarmee groeit óók de kans dat je er ziek van wordt.
Het is verleidelijk om voor warm water te gaan, maar dat verhoogt het risico op bacteriën en de binnenkant van het vlees kan zelfs al wat beginnen garen. Koud water is dus een veiligere keuze.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Op een hele warme zomerdag verandert dit advies naar niet langer dan een uur. Door het voedsel langere tijd ongekoeld te bewaren geef je ziekmakende bacteriën een kans. Het Voedingscentrum adviseert daarom om voedsel in ieder geval nooit te laten ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of met warm water.
Over het algemeen kan bevroren vlees in een goed geïsoleerde koelbox tot 24 tot 48 uur bevroren blijven.
Koken vanuit bevroren toestand in een slowcooker kan leiden tot de groei van bacteriën voordat het voedsel een veilige temperatuur bereikt . Dit geldt met name voor vlees. Verhoogd risico op voedselvergiftiging vanwege de grote kans op bacteriën.
Als vuistregel heeft een portie van 500 gram ongeveer 50 tot 60 minuten nodig op 150 graden. Het volledige bakje is ovenbestendig tot een temperatuur van 180 graden. Afhankelijk van de diepvriesmaaltijd kan je deze opwarmen mét of zonder deksel.
Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar.In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen. Herinvriezen van zulk eten is dus geen goed idee omdat daarmee ook meer (schadelijke) bacteriën worden ingevroren.
Voedsel ontdooien
U moet uw eten in de koelkast ontdooien, zodat het niet te warm wordt. Zie onze informatie over de gevarenzone hieronder voor waarom dit belangrijk is. Het is ook belangrijk om voedsel binnen 24 uur te gebruiken nadat het volledig is ontdooid. Het zal op dezelfde manier bederven als wanneer het vers was.
Hangt heel erg af van de temperatuur die er buiten de diepvries is, maar in principe niet erg lang, hooguit een kwartier tot maximaal een half uur en dan mag het niet al te warm buiten de diepvries zijn. Anders gaat het al een beetje ontdooien en dat doet de kwaliteit van het bevrorene geen goed!
De prioriteit moet zijn om bevroren voedsel bevroren te houden op of onder 0°C terwijl u de vriezer ontdooit . Als u een koelbox of koeltas gebruikt, pak het bevroren voedsel dan zo strak mogelijk in en gebruik ijsblokjes om de temperatuur laag te houden.
Houd rekening met ten minste 24 uur voor elke 2-2,5 kg (4-5 lbs) . Zodra het voedsel ontdooid is, kook of eet het binnen 24 uur. Vries het niet opnieuw in. Het is niet veilig om het op kamertemperatuur te ontdooien.
Zolang u goed voor de voedingsmiddelen zorgt (volg de instructies op de verpakking, bewaar ze uit de buurt van rauw voedsel en ontdooi ze op een veilige manier (zie ontdooitips hierboven)), hoeft u voedingsmiddelen die eerder 'klaar om te eten' waren, niet opnieuw op te warmen .