Spoel de bladeren goed af en droog ze snel op grasmatten, katoenen lakens of kranten. Eet het vers met citroensap of in een groene salade. Rooster het in de oven op 95º en verkruimel het als smaakmaker in granen, soepen, salades.
Drogen voor gebruik
Gedroogd is het lang houdbaar en heb je maar weinig nodig om een gerecht smaakvoller te maken en meer voedingswaarde te geven. Je kun zeewier in de oven drogen op ongeveer 40 graden. Zorg ervoor dat de ovendeur op een kiertje staat zodat het vocht weg kan.
Voedingsadvies. (Gedroogde) zeewieren bevatten voldoende eiwit, maar ijzer en vitamine B1 variëren sterk per soort. Een aantal zeewieren kunnen daarom goed als vegetarische keuze dienen, bijvoorbeeld zeesla, kelp, wakame en nori.
Het hoeft niet gekookt te worden. Je kunt het als snack eten als het gedroogd is. Bak of kook het in vijf minuten gaar als toevoeging aan broodjes, omeletten, sauzen, jus en krokante chips. Gebruik rauw, geroosterd, gedroogd, gerookt, gebakken of gefrituurd.
Zeesla: omschrijving
Zoals de naam al zegt groeit het in de zee. En het is dus een wier, geen plant. Ulva is Latijn voor 'moeras plant', wat verwijst naar dit nederige, felgroene zeewier. De zeer dunne, brede, platte bladeren zijn teer, golvend en transparant.
Droog en eet als chips, of verkruimel over soepen, stoofschotels, salades, vis, sushi etc. Niet echt om te koken, maar uitstekend in augurken (ik vind het heerlijk in gepekelde zeekraal). Zeer eiwitrijk. Was grondig en droog in een dehydrator, warme, luchtige plek, of in de zon tot het kurkdroog en kruimelig is .
Je kunt het rauw eten en vers hakken in soepen, salades, loempia's of ramen . Sommige soorten worden gefrituurd om zeewierchips te maken. Ik geef de voorkeur aan gedroogd om te kruiden. Zeesla is een van de belangrijkste kruiden die ik gebruik op vis en vlees, in soepen en op eieren.
Om dat spek-achtige effect te bereiken, bak je wat gedroogde hele dulse met olie op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn, en sla je het tussen twee sneetjes brood met sla, tomaat en mayonaise voor een DLT. Eet rauwe of gekookte dulse als snack, of voeg het toe aan sandwiches en salades .
En je hebt niet veel nodig om optimaal resultaat te halen bij het eten van zeewier: 5-7 gram gedroogd wier per dag (50-70g vers) is al voldoende.
Vers en gedroogd zeewier als bouillon
Een bouillon trekken van vers (en gedroogd) zeewier is erg aan te raden bij gerechten die een umami of fishy smaak kunnen gebruiken, zoals paella of risotto. Je kunt het wier er op het laatst uithalen of het gewoon laten zitten. Het heeft dan (bijna) al zijn smaak al afgegeven.
Het Voedingscentrum raadt aan terughoudend te zijn met vaak (gedroogd) zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium, ijzer, vitamine B1 en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit.
Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen. Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels.
Zeewier bevat geen B12
Deze B12 is niet bruikbaar voor de mens. Zeewieren zijn wel om andere redenen een goede keuze voor vegetariërs. Als ze niet vervuild zijn, zijn ze een duurzame bron van eiwit en mineralen.
Om zeewier te drogen, leg je het gewoon op alles van dienbladen tot bakplaten tot schermen . Je kunt ook grote kelp drogen door ze over relingen of aan waslijnen te hangen. Leg ze in een warme kamer, in de zon of in een warme oven. Deze gedroogde zeewieren kunnen later weer in zout water worden ondergedompeld om bestudeerd te worden.
Met veel zonlicht, laten we zeggen 8 tot 9 uur per dag, duurt het droogproces 3 tot 5 dagen . Zeewier moet regelmatig worden geschud of gedraaid voor een goede en snelle droging. Zorg er ook voor dat het zeewier dun en gelijkmatig wordt verspreid voor een efficiënte droging.
Nadat we de dulse thuis snel hadden afgespoeld, spreiden we het uit op bakpapier op een bakplaat uit de oven en lieten het een dag drogen in de zonnige serre . Om het echt knapperig te krijgen, zetten we de bakplaat een nacht op de radiator in de keuken. De laatste stap: bewaar het in een luchtdichte pot of in afgesloten zakken.
Wanneer je zelf zeewier hebt geoogst kun je het bewaren in flink wat zout of drogen in een oven. Het beste gaat dat in een droogoven omdat je deze op een hele lage temperatuur kunt instellen. Kies dan voor 30°C of 40°C. Het duurt minimaal 12 uur.
"Bij gezonde individuen zal het waarschijnlijk geen gezondheidsvoordelen opleveren," zegt de hoofdauteur van het artikel, João Pedro Trigo. Het eten van tussen de 5g en 10g (0,1 tot 0,3oz drooggewicht) zeewier per dag zou echter nutritionele voordelen kunnen opleveren van de vezels en voedingswaarde van zeewier, voegt Trigo toe.
Gedroogd wier is meerdere maanden houdbaar, mits bewaard in de oorspronkelijke verpakking op een donkere, droge plek.
Dulse (Palmaria palmata) is een soort rode zeewier . Het wordt gevonden op rotsachtige kusten van Europa, Japan, het noordoosten van de VS en Canada. Het wordt soms gegeten als voedsel. Dulse is een rijke bron van jodium, kalium en proteïne.
Voeg vlokken of bladeren rauw toe aan salades, tartaar, koolsalade, augurken, pesto, tapenade of dressings . Voeg Dulse vlokken toe aan soepen, stoofschotels, chowder, vispasteien of voeg ze toe als garnering aan vis, groenten of gebakken in boter. Voeg ze toe aan hartige baksels zoals brood of strooi ze over hartige gerechten.
Hoewel bruin zeewier veilig is voor volwassenen als het met mate wordt gegeten , zijn er gevallen bekend van zwangere en zogende vrouwen die te veel bruin zeewierproducten hebben geconsumeerd en hun baby's ziek zijn geworden. In deze gevallen consumeerden de moeders meerdere keren per dag bruin zeewierproducten.
Spoel de bladeren goed af en droog ze snel op grasmatten, katoenen lakens of kranten. Eet het vers met citroensap of in een groene salade. Rooster het in de oven op 95º en verkruimel het als smaakmaker in granen, soepen, salades.
Gekweekte zeesla wordt geteeld volgens strenge voedselveiligheidsvoorschriften en is veilig om te eten. Wilde zeesla wordt echter niet getest, dus het verzamelen ervan moet met zorg gebeuren.
Zodra u de zeesla thuis hebt, wast u deze een paar keer goed met vers water om zand en kleine beestjes uit de bladeren te verwijderen.