Symptomen van tarwe-intolerantie kunnen variëren van vermoeidheid en hoofdpijn tot een opgeblazen gevoel, wisselende ontlasting, prikkelbaar darm syndroom, moeilijkheden met afvallen, en eczeem. Deze symptomen zijn vaak het resultaat van een te frequent tarwegebruik.
Ter bevestiging kan de allergoloog een huidpriktest doen en/of een IgE-test (bloedtest). In het ziekenhuis kan de dokter ook kiezen voor een provocatietest.
Coeliakie (spreek uit 'seu-lia-kie') is een auto-immuunziekte waarbij iemand overgevoelig reageert op gluten. Gluten is een eiwit dat zit in tarwe (inclusief spelt en khorasantarwe), rogge en gerst. Gluten maakt het mogelijk een luchtig brood te bakken.
Toegelaten: rogge, haver, gerst, spelt, maïs, rijst, soja, boekweit, maniok, sesam, quinoa en hun afgeleiden, tarwevrij brood, beschuit, muesli, havervlokken, koekjes. Niet toegelaten: tarwe(bloem) afgeleiden (zetmeel, griesmeel, vlokken, paneermeel), brood, beschuiten, gebak, koekjes (zoet of zout).
Door het eten van gluten ontstaan voornamelijk ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Door de reactie van het afweersysteem op de inname van gluten kunnen klachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid, depressie en gewichtsverlies.
Glutenvrij brood kan gemaakt zijn van graansoorten die van nature glutenvrij zijn zoals: boekweit, rijst, glutenvrije haver, quinoa of maïs.
Om te bepalen of jij een voedselintolerantie hebt wordt gekeken naar IgG antistoffen. Deze antistoffen zitten in het bloed als jij een product hebt gegeten waarvoor je intolerant bent. Na een tijdje verdwijnen deze antistoffen ook weer uit het bloed. De halfwaardetijd van IgG is ongeveer 2 weken.
In het geval van coeliakie is dit het eiwit 'gluten'. Gluten zit in tarwe, maar ook in andere graansoorten. Bij een tarweallergie reageert het lichaam op een ander eiwit, één die alleen aanwezig is in de tarwekorrel. Mensen met een tarweallergie reageren dus alleen op tarwe en op producten waarin tarwe is verwerkt.
Bij een tarwe allergie kan, als er geen kruisreactie optreedt, gewoon brood worden vervangen door brood van andere granen zoals haver, rogge, gerst, maïs en boekweit. Lees hierbij altijd goed de ingrediënten; Als iets roggebrood heet kan het nog steeds tarwe bevatten als bij-ingrediënt.
Er is geen specifieke test voor glutenintolerantie . U kunt de diagnose glutenintolerantie krijgen als u wordt getest op coeliakie en een negatief resultaat krijgt. Dit betekent dat coeliakie is uitgesloten. Dus als u negatief test op coeliakie, kunnen uw symptomen door iets anders komen.
Bij intolerantie speelt het afweersysteem geen rol. In tegenstelling tot een allergische reactie moet u bij een intolerantie een bepaalde hoeveelheid van het voedingsmiddel binnen krijgen om een reactie uit te lokken. De grens hiervan ligt bij iedereen anders.
Wanneer je hier veel van eet, slaat de bloedsuikerspiegel op hol en kan er op termijn suikerziekte ontstaan. KORT SAMENGEVAT: Het eten van (veel) tarwe verstoort de opname van voedingsstoffen, verstoort de darmflora, verhoogt de kans op het ontstaan van een lekkende darm en doet de bloedsuikerspiegel te snel stijgen.
Mensen met een tarwe-allergie kunnen dus niet de producten eten die gemaakt zijn met de graansoort "Tarwe'. Wel kunnen ze goed tegen andere granen zoals; tritordeum, spelt, rogge, gerst ect. Kijk voor meer info op: Wat zijn gluten?
Tarweallergie ontgroeit zich doorgaans op volwassen leeftijd — ongeveer 65 procent van de kinderen met een tarweallergie ontgroeit het tegen de tijd dat ze 12 zijn. Net als bij reacties op andere voedingsmiddelen kunnen de symptomen van een tarweallergie bestaan uit: galbulten of huiduitslag . Misselijkheid, maagkrampen, indigestie, braken of diarree .
Als je gevoelig bent voor gluten, kun je last hebben van darmklachten, zoals winderigheid, buikpijn, diarree of obstipatie.
Je kunt zelf kiezen hoeveel allergenen je wilt laten testen. Een test met 90 allergenen kost €325,- en een test met 270 allergenen kost €595,-. Je hebt ook de optie om de test thuis zelf uit te voeren.
Het eten geeft een prikkel van de luchtwegen waar mensen met astma het benauwd van krijgen. ' Voedselallergie komt voor bij twee tot drie op de honderd volwassenen en bij acht op de honderd kinderen. De stof histamine in het eten is hierbij de grootste boosdoener.
Wat zijn symptomen van een voedselallergie of intolerantie? Het verschilt heel erg wat de symptomen zijn bij voedselovergevoeligheid. Vooral huid-, luchtweg- en maagdarmklachten komen vaak voor.Denk aan bultjes, hevige jeuk, benauwdheid, opgeven van slijm, hoesten, braken, diarree en krampen.
Voor tarwevrij brood bieden haver-, rogge- en maizenabrood genoeg opties. Het gebruik van hele oude granen, zoals quinoa, gierst en boekweit, zal helpen de B-vitamines en mineralen te vervangen die normaal gesproken in tarweproducten worden aangetroffen.
Haver bevat van nature geen gluten, maar is vrijwel altijd besmet met gluten. Vooral wanneer haver is verwerkt tot bijvoorbeeld meel of vlokken. Haverproducten zijn daarom ook niet geschikt voor mensen met coeliakie, behalve wanneer het officiële 'Crossed grain'-keurmerk op de verpakking staat.