Natuurgerijpte oude kaas Wanneer de kaas voldoende heeft gerijpt, dan is de kaas vol, pittig en nog goed snijdbaar. Oude kaas is te herkennen aan de robuuste en volle smaak. Beleg een dikke plak boerenbrood met oude kaas of neem 's avonds een lekker blokje kaas bij een goed glas rode wijn.
Geur Kaas zou normaal gesproken een karakteristieke geur moeten hebben die gerelateerd is aan het type, maar als het zuur, ranzig of naar ammoniak ruikt , is het een teken van bederf. Schimmel Zichtbare schimmel op kaas is een teken dat het bedorven is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Er zijn kazen met 20+, 30+, 40+, 45+, 48+, 50+ en 60+ markering op de verpakking. Deze nummers staan niet voor de leeftijd.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Producten die voorbij hun TGT datum zijn kunnen een risico opleveren voor de gezondheid en het is dus sterk aangeraden om ze niet meer te consumeren! Je vindt dit soort datum voornamelijk terug op producten die je in de frigo bewaart, zoals beleg, kaas, vers vlees, vis of bereide maaltijden.
Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als de schimmel aan de juiste omstandigheden voldoet, kan het mycotoxinen produceren, een giftige stof die je ontzettend ziek kan maken.
Over het algemeen hoeven ongeopende harde kazen niet in de koelkast bewaard te worden, maar ze blijven wel veel langer goed als ze dat wel zijn. Ongeopende blokken harde kaas blijven 6 maanden goed in de koelkast (3). Zachte kazen blijven 1-2 weken goed in de koelkast na opening, terwijl de meeste harde kazen 3-4 weken goed blijven.
Een interessant aspect om te bekijken is hoe oude kaas zich verhoudt tot jonge kaas op het gebied van voedingswaarde. Over het algemeen bevat oude kaas iets meer vet en zout dan jonge kaas. Dit komt doordat oude kaas een langere rijpingstijd heeft, waardoor het vochtgehalte afneemt en de smaak intenser wordt.
Het getal geeft het vetgehalte van de kaas aan.
In het geval van 30+ betekent het dat het vetgehalte lager is dan van bijvoorbeeld 40+ kaas. Het getal is gebaseerd op de hoeveelheid vet in een “droge” kaas. Dat wil zeggen, het vetgehalte zonder vocht.
Een aroma kan zurig, dierlijk, bloemig, geroosterd, kruidig,melkachtig, fruitig,gebrand, plantaardig of scherp zijn zoals bijvoorbeeld de Epoisses, waarvan men zegt dat deze een sterk dierlijke geur heeft. Eigenlijk hangt de geur van een kaas af van zijn variëteit , zijn rijping en de streek waar deze vandaan komt.
Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
In tegenstelling tot wat gedacht wordt, kan je kaas wel bewaren in de diepvries. Vooral harde kazen zijn daarvoor geschikt, maar het kan wel ten koste gaan van de smaak. De kaas blijft tot acht maanden goed in de diepvriezer. Zachte kazen vries je best niet in.
Kazen die als het meest stinkend worden beschouwd, zijn doorgaans "gewassen korst". Deze kazen worden in vorm geperst en "gewassen" om ze voor te bereiden op rijping. Ironisch dat iets dat "gewassen" is, zo'n stinkende geur oplevert; maar bedenk dat de oplossing die wordt gebruikt doorgaans een zoute pekel of alcohol is, zoals brandewijn of bier .
Zoek naar kaas met een consistente textuur, zonder zichtbare schimmel of verkleuring.De korst moet stevig zijn en de kaas moet een aangenaam aroma hebben .
Dus als je zegt dat kaas naar voeten ruikt, dan merk je de geuren op die door een aantal zeer vergelijkbare bacteriën worden gecreëerd! Maar maak je geen zorgen, de bacteriën op de kaas zijn volkomen veilig om te eten, terwijl de bacteriën op de voeten dat niet zijn . Met andere woorden, het is nog steeds veel beter om op een stukje kaas te knabbelen dan op een teen!
Oude kazen ontwikkelen hun compacte en harde textuur door het vochtverlies dat de jonge kaas ervaart tijdens het rijpingsproces. Een ander verschil tussen verse en oude kaas is de hoeveelheid lactose die aanwezig is in het eindproduct.
1 De witte puntjes in oude kaas smaken niet zout. Het zijn kristallen van kalkzouten en aminozuren die tijdens de rijping van de kaas zijn ontstaan. 2 De kazen worden enkele dagen in een pekelbad gezouten. Zout is nodig voor de stevigheid, de houdbaarheid en natuurlijk voor de smaak van de kaas.
Waarom heeft oude kaas meer smaak? Naarmate kaas ouder wordt, ondergaat het verschillende chemische en biologische reacties. Omdat de melksuiker lactose in de kaas afbreekt tot melkzuur, produceert het een scherpere en zure smaak naarmate de kaas langer rijpt.
Een verkleurde, beschimmelde of droge uitstraling kan een indicatie zijn dat uw kaas niet meer veilig is om te eten. Bovendien, als uw kaas zuur of gewoon 'vreemd' ruikt, is dat een ander teken. Qua smaak, als het zuur smaakt of enigszins lijkt op blauwe kaas, is het tijd om het weg te gooien.
Harde kazen als cheddar en Parmezaan krijgen soms wat schimmelplekjes. Laat je hier niet meteen door afschrikken: deze kun je namelijk wegsnijden. Volgens het Voedingscentrum kun je harde kazen gemiddeld tot twee maanden na hun houdbaarheidsdatum eten, mits ze er nog goed uitzien en de verpakking nog dicht zit.
Als u zich ziek voelt na het eten van kaas waarvan u vermoedt dat deze bedorven is, zoek dan onmiddellijk medische hulp . Gooi het weg als u twijfelt. Geen enkele kaas is het waard om uw gezondheid in gevaar te brengen.
Controleer uw harde kazen op tekenen van bederf, zoals een onaangename geur, een slijmerig oppervlak, donkere vlekken, uitdroging, scheuren of schimmel . Als geen van deze tekenen zich voordoen, verpak ze dan opnieuw en leg ze terug in de koelkast.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Volgens Sarah Hill, Manager van Cheese Education and Training voor de Wisconsin Milk Marketing Board, kan kaas tot twee uur op kamertemperatuur worden bewaard , net als alle bederfelijke voedingsmiddelen.