Sashimi. Ga je nog een stapje verder met het weghalen van ingrediënten van de traditionele sushirol, dan blijft alleen de rauwe vis over. We noemen deze dun gesneden plakjes rauwe zalm, tonijn, witvis of makreel, ook wel sashimi. Sashimi hoor je echt met stokjes te eten.
Tonijn nigiri, ook bekend als maguro nigiri sushi, is een van de bekendste nigiri's in de wereld van de Japanse keuken. “Maguro”verwijst naar tonijn in het Japans. Maguro nigiri is een vorm van nigiri sushi die bestaat uit een met de hand gedrukte rijstbedje met een plak verse tonijn.
' Bigeye Tuna is het type tonijn dat je vindt in sushi- en sashimi-aanbiedingen in supermarkten, goedkope restaurants en sushi-treinbars. Yellowfin Tuna wordt echter het meest gebruikt voor ingeblikte producten. In tegenstelling tot zijn vette verwanten heeft yellowfin tonijn een laag vetgehalte en een lichte en verfrissende smaak.
De rollen bevatten meerdere ingrediënten, de crunchy roll bevat garnalen, loempia, komkommer, sesam, gefrituurde uitjes en mayonaise en de tuna roll bevat tonijn, avocado, komkommer en tamago.
Tempura betekent 'gefrituurd'. Vaak zit er gefrituurde garnaal (ebi tempura) in deze sushirol. Er zit ook regelmatig avocado en komkommer bij.
De dragon roll (gevuld met tempura van garnaal en bekleed met avocado) is de bekendste versie. Het verhaal wil dat een Japanse chef in L.A. geen goede tonijn vond en met avocado dezelfde textuur kon nabootsen.
De tekka nigiri (met tonijn) en de sake nigiri (met zalm) zijn de populairste, maar je kan een nigiri natuurlijk ook eten met bijvoorbeeld ei of makreel.
Ebiko: is garnaalkuit (kuit bestaat uit vis- of garnaaleitjes)
In Japan staat sashimi voor dunne plakjes gesneden rauwe vis. Tonijn is perfect te gebruiken voor sashimi en verschijnt vaak op ons bord.
De tonijn wordt nagenoeg rauw gegeten, maar wordt eerst heel kort geroosterd en dan pas gemarineerd. Ook hierbij geldt dat de marinade ook de keuze van de wijn bepaalt. Tonijn tataki met een sesamkorstje en wasabi vraagt om een droge wijn met frisse zuren en een knapperige structuur.
Wasabi is een andere, veelgebruikte saus bij uiteenlopende sushigerechten. Velen zullen wasabi direct herkennen door z'n groene kleur en de extreem scherpe smaakbeleving.
Temaki is sushi die met de hand in een kegelvorm is gerold.
Het wordt ook wel 'handroll' genoemd, omdat je geen bamboematje nodig hebt om deze sushi te maken. Sushichefs maken dit door de nori met de hand te rollen. Het woord 'temaki' komt dan ook van het Japanse woord voor Hand ('Te') en rollen ('Maki').
Met Chu-toro wordt medium vette tonijn bedoeld. Het bevindt zich net onder de huid en in de achterkant van de buik van de tonijn. Chu-toro is de perfecte balans tussen de magere Akami en de zachtere O-toro. Dit elegante stukje tonijn is perfect voor sashimi en sushi, maar het is ook heerlijk als steak.
ð Ebi is het Japanse woord voor garnaal en deze wordt door een beslag gehaald, in broodkruimels gerold en kort gefrituurd. De krokante buitenlaag is hierdoor een stuk dikker dan bij de traditionele tempura garnaal en daardoor extra lekker! Verder is deze sushi gevuld met komkommer en masago.
Tori is degene die bij een oefening een techniek toepast, die door uke wordt ondergaan. Als zodanig speelt tori in verdedigingssporten als het ware de rol van aanvaller. Bij een vechtsport als judo is tori de aanvaller die een techniek inzet en tracht uit te voeren.
Unagi is een verse filet van paling, die wordt gekweekt in zoetwater. De palingen worden geboren in de zee en zwemmen daarna naar zoetwater waar ze verder gekweekt en gevangen worden. Deze paling komt uit China.
Chuka wakame is een Japanse zeewiersalade variant van wakame zeewier. In tegenstelling tot bij gewone wakame, wordt bij deze zeewiersalade gebruik gemaakt van de stengel en niet van het blad. Het wordt in fijne slierten gesneden en wordt veel gebruikt in Japanse gerechten en bijvoorbeeld poké bowls.
De overheerlijke crunchy roll is een inside out roll, gevuld met een vers gefrituurde garnalenkroket.Om deze rol nog extra crunchy te maken wordt hij bestrooid met gebakken uitjes. De geur en crunch samen zorgen ervoor dat je in een hap een smaaksensatie ervaart.
Maki-sushi
Soms wordt het gemaakt met slechts één ingrediënt voor de vulling; dit specifieke type maki heet hosomaki. Hoewel het bekend staat als de traditionele sushirol, zou je verrast zijn door de vele verschillende soorten rollen die beschikbaar zijn.
Weekactie: DE BUDDHA ROLL Grote sushi roll met tonijn, zalm, krab, avocado, gefrituurd & afgetopt met teriyaki en kimchi mayonaise, viskuitjes en alfalfa 4 STUKS €6.
Norivellen zijn onmisbaar bij het maken van je eigen Sushi. De dunne zeewiervellen zorgen ervoor dat de sushirijst en de overige ingrediënten netjes op hun plek blijven zitten. De zilte smaak en textuur past daarnaast natuurlijk ook perfect bij Sushi.
De tamagoyaki, doorgaans ook tamago genoemd, is een Japanse opgerolde omelet. Je kunt 'm behalve als ontbijt ook herkennen als topping op je sushi.