De hoeveelheden PFAS die vrij kunnen komen uit het bakpapier en in het eten terechtkomen zijn zo klein dat dit niet meteen schadelijk is voor je gezondheid. PFAS zijn in het nieuws door de zorg over PFAS in de bodem, in voedsel of in consumentenproducten.
Het NoStik herbruikbaar bakpapier is PFAS-vrij en vormt een duurzaam alternatief voor bakpapier. Het NoStik bakpapier is op maat gemaakt om op een bakplaat te passen. Het herbruikbare bakpapier heeft een afmeting van 30 x 40 cm. Gratis verzending vanaf € 30,00 in Nederland, België en Duitsland.
Gevaarlijk? Maar is het gebruik van bakpapier daarom schadelijk? Volgens De Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) zijn de hoeveelheden PFAS-stoffen in bakpapier extreem laag. Wanneer je bakpapier op de juiste manier gebruikt komen de stoffen maar erg beperkt je lichaam binnen.
Volgens de Rijksoverheid is het papier bij normaal gebruik veilig. Dat betekent dat je het bakpapier niet vaker gebruikt dan één keer (tenzij het anders vermeld staat op de verpakking). En dat je moet zorgen dat het niet in de brand vliegt doordat het tegen de zijkanten van de oven aankomt.
Bakpapier gebruik je het beste als je brood, taart of koekjes gaat bakken. Of voor kaasachtige of andere kleverige etenswaren. Bakpapier heeft namelijk een antikleeflaagje, waardoor het niet blijft plakken aan de ingrediënten. Aluminiumfolie heeft dat niet.
Gebruik nooit bakpapier of vetvrij papier in de grill . Ondanks de hittebestendigheid kan bakpapier niet tegen de hitte van een grill, die temperaturen van meer dan 500°F kan bereiken. En vetvrij papier? Dat mag nooit in de buurt komen van de hoge hitte van de oven of grill.
Dit kan een reactie veroorzaken met het aluminium, wat mogelijk de smaak van je eten beïnvloedt. Wil je bevroren voedsel opwarmen in de oven, laat het voedsel dan eerst helemaal ontdooien voordat je het inpakt in folie in de oven doet. Doe je dat niet, dan kan er vocht ontstaan en kan de folie scheuren.
Segedie's beste aanbeveling is om te kiezen voor ongecoat perkamentpapier . Ongecoat perkamentpapier kan ook veilig en opnieuw worden gebruikt zonder giftige stoffen uit te lekken en blijft ook een van de veiligste gifvrije keuzes voor meeneemvoedsel (zoals broodjes in de lunchbox) en voedselopslag.
Ongebleekt bakpapier herken je heel eenvoudig aan de bruine kleur.Gebleekt bakpapier is wit. Het bleken van bakpapier heeft geen enkele functie, het wordt puur gedaan omdat mensen het mooier vinden. Dat vind ik persoonlijk al wat apart en overdreven, maar de effecten blijven daar helaas niet bij.
Proppen en natmaken
Doordat het nat is, scheurt het papier minder snel. En het natte zorgt ervoor dat het papier in de vorm blijft zitten. Zorg wel dat het papier strak tegen de vorm aan zit en dat er geen extra vouwen in zitten.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Het zorgt ervoor dat bakplaten schoon blijven, voorkomt dat gebakken goederen te bruin worden en aan de pan blijven plakken, voorkomt dat pocheervloeistoffen verdampen en kan worden gebruikt als een sling rond brooddeeg of cheesecake om ze uit de pan te helpen halen. Je kunt het zelfs gebruiken om de mand van je airfryer te bekleden.
De kant met de knipjes komt op de bodem. Het bakpapier mag best een stuk boven de rand uitsteken. Zo rijst het beslag mooi recht omhoog tijdens het bakken.
Tefal Revive Koekenpan PFAS Vrij
Nu met de Revive serie, een lijn van pannen met een kleine ecologische afdruk. De Tefal Revive Koekenpan PFAS Vrij is daarom onze beste keuze als het gaat om pannen gemaakt van gerecycled materiaal.
Waarvoor worden PFAS gebruikt? PFAS hebben handige eigenschappen: ze zijn onder andere water-, vet- en vuilafstotend. Ze zitten in verschillende producten. Bijvoorbeeld in smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica.
Bakpapier is enorm handig. Door dit velletje te gebruiken hoeft u de bakplaat een stuk minder vaak schoon te maken. Dat komt door het vet- en waterafstotende laagje dat erop zit. 1 nadeel: u kunt bakpapier eigenlijk maar 1 keer gebruiken.
Geen pfas maar siliconen
Ik durf met zekerheid te stellen dat vrijwel al het gewone bakpapier op rol gecoat is met siliconen en vrij is van PFAS. Bij Albert Heijn staat zelfs op de verpakking dat het met siliconen gecoat is.
Wil je weten of er siliconen of PFAS in bakpapier zitten, dan kun je dit navragen bij de producent. Bij normaal gebruik. Abnormaal gebruik van een product is bijvoorbeeld een halve tube tandpasta in je mond doen. Of met haarspray je planten laten glanzen.
Een alternatief voor bakpapier is aluminiumfolie, je kunt hiermee prima je bakplaat bekleden. Daarnaast zou je de bakvorm of bakplaat ook kunnen invetten met boter of olie. Alleen is daarbij de kans wel aanwezig dat er eten aan de bakplaat blijft plakken.
Perkamentpapier ondergaat een bleekproces puur voor esthetische doeleinden. Niet alleen zijn beide perkamentkleuren even hittebestendig, Paul Hope, de chef-kok van Consumer Reports, zegt dat hij wat betreft prestaties geen verschil heeft gezien tussen het gebruik van de twee .
Perkamentpapier, ook wel bakpapier genoemd, is een gebroken wit, dik, antiaanbak- en hittebestendig papier dat is gecoat met siliconen. Het is ontworpen om hoge temperaturen te weerstaan, waardoor het ideaal is voor gebruik bij het bakken en braden.
Zoek naar papier dat geschikt is voor ten minste 425 graden Fahrenheit om er zeker van te zijn dat het de hitte aankan. Denk vervolgens na over de dikte van de bakplaten. Dun papier kan gemakkelijk scheuren en biedt mogelijk niet voldoende bescherming voor uw gebakken goederen.
Daarnaast is aluminiumfolie ook een handig hulpje tijdens het schilderen. Je draait de folie bijvoorbeeld makkelijk om een deurknop heen. Het blijft perfect zitten en als de verf rondom is gedroogd, haal je het er makkelijk af. Aluminiumfolie is ook tijdens het barbecueën onmisbaar.
Aluminiumfolie is zeer geschikt om te gebruiken als je voedsel in de diepvries wil bewaren omdat het bestand is tegen extreme temperaturen.
Bij elk type oven kan het riskant zijn om folie op de bodem te leggen. De folie is mogelijk niet bestand tegen de hoge hitte en kan smelten in de oven, waardoor deze permanent beschadigd raakt. De warmte die van de folie afstraalt, kan ervoor zorgen dat uw gebakken goederen sneller gaar worden. De warmte die van de folie afstraalt, kan ook de verwarmingselementen van de oven doen doorbranden.